Mobiel.nl - verdediging tegen beschuldiging merkinbreuk

Online aanbieder van telefoons, telefoonabonnementen en accessoires Mobiel.nl was in het bezit van het domein sim.nl. Een concurrent van Mobiel.nl, Simpel, vond dat het domein sim.nl niet door Mobiel.nl gebruikt mocht worden als merk, omdat dit voor het publiek verwarrend zou zijn. De mening van Simpel hierover was dat Sim.nl auditief te veel lijkt op Simpel.nl

De vraag  

Simpel startte een kort geding waarin het de rechter vroeg om een verbod op Sim.nl. Dit was een directe aanval op Mobiel.nl en zou bij een tegenvallende uitspraak negatief uit kunnen pakken voor Mobiel.nl. 

Het intellectuele eigendomsrecht en ICT-recht team van La Gro Advocaten heeft Mobiel.nl bijgestaan en geadviseerd over het gebruik van het domein sim.nl. De hoofdkwestie was of het gebruik een geval van merkinbreuk zou zijn, waarbij sim.nl te veel zou lijken op Simpel(.nl). 

Onze aanpak en resultaat 

Wij hebben ervoor gekozen om het geschil voor de voorzieningenrechter voor te laten komen en dus niet te schikken met Simpel. Samen met Mobiel.nl hadden wij sterke argumenten waarom het publiek bij Sim.nl niet in verwarring zou kunnen komen met Simpel en waarom er hier dus geen sprake was van merkinbreuk. 

De rechter ging onder andere mee in ons argument dat het merk Simpel niet erg onderscheidend van karakter was en dat het gemiddelde publiek lang onderzoek doet voor de aanschaf van een mobiele telefoon en/of abonnement.  

De rechter stelde Mobiel.nl in het gelijk en veroordeelde Simpel tot het betalen van de door Mobiel.nl gemaakte kosten met deze rechtsgang.