18 februari 2021

5 dingen waar u aan moet denken bij het oprichten van een start-up

Een bedrijf starten is leuk, maar ook spannend. Er komt van alles op u af en u moet veel regelen. Waar begint u? En wat moet u zeker niet vergeten om uit te zoeken? De advocaten van La Gro Advocaten helpen u op weg.

#1 Naam kiezen en vastleggen

Een passende bedrijfsnaam verzinnen is belangrijk en draagt bij aan de uitstraling van uw onderneming. De bedrijfsnaam moet herkenbaar zijn, blijven hangen en duidelijk maken wat u te bieden heeft. Aan een bedrijfsnaam zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag u geen bedrijfsnaam van anderen gebruiken en moet u uitkijken met gelijkenissen met bestaande bedrijfsnamen. Controleer altijd of uw bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister.

Om uw bedrijfsnaam optimaal te beschermen tegen misbruik van anderen, kunt u uw bedrijfsnaam laten registeren in het Merkenregister. Dit geeft u het alleenrecht op het gebruik van de naam. Twijfelt u of uw naam onderscheidend genoeg is of wilt u weten hoe u uw merk het beste kunt beschermen? Neem contact op met een merkrecht specialist.

#2 Rechtsvorm kiezen

Bij inschrijving in het Handelsregister moet u een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm van een start-up wordt veelal bepaald door de samenwerkingsvorm, aansprakelijkheid, fiscale voor- en nadelen en oprichtingskosten. Begint u de start-up alleen, met een partner of groep ondernemers? In hoeverre is het belangrijk om aansprakelijkheid voor u als ondernemer buiten de deur te houden? Wat zijn in uw situatie de fiscale voor- en nadelen van specifieke rechtsvormen? Onderzoek welke rechtsvormen er zijn en bij uw start-up passen. Laat u adviseren door een expert op het gebied van rechtsvormen.

#3 Algemene voorwaarden opstellen

Stel algemene voorwaarden op, zodat direct duidelijk is welke rechten en plichten u en uw klanten hebben. Bijvoorbeeld omtrent leveringen, betalingen, garantietermijn en aansprakelijkheid. Dit kan een hoop gedoe voorkomen en verkleint uw ondernemingsrisico.

U bent niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen. Stelt u deze wel op, dan moeten u aan een aantal regels voldoen. Zo mogen de algemene voorwaarden niet onredelijk zijn. Denk goed na over wat u in de algemene voorwaarden zet en laat een jurist meelezen. Ook heeft u een informatieplicht richting uw klanten. U moet vóór het sluiten van een overeenkomst wijzen op de algemene voorwaarden, anders zijn deze niet geldig.

#4 Contracten opstellen

Mondelinge afspraken zijn in beginsel bindend in het Nederlandse recht. Als u met een leverancier tot een overeenkomst bent gekomen en dit telefonisch aan elkaar bevestigt, hoeft u in principe niets op papier te zetten. In zo’n situatie is het echter lastig te bewijzen als de andere partij zijn afspraken niet nakomt. Met een contract staat u sterker in conflictsituaties.

Het is raadzaam om u direct te verdiepen in bijvoorbeeld freelanceovereenkomsten, samenwerkingscontracten en in- en verkoopcontracten. Begin met kleinschalige contracten waarin u eventuele overeenkomsten met een klant of leverancier schriftelijk vastlegt. Een goed contract opstellen is niet eenvoudig. Laat u bij twijfel altijd begeleiden door een specialist contractenrecht.

#5 Uw eerste medewerkers in dienst nemen

Neemt u personeel in dienst dan moet u aan wettelijke regels als loonheffingen voldoen. Houd ook rekening met de verzekeringen die u moet en kunt afsluiten, zoals de verzuimverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en collectieve ongevallenverzekering.

Het opstellen van een arbeidsovereenkomst is gebruikelijk maar niet verplicht. Een arbeidsovereenkomst kan mondeling gesloten worden. Wel dienen een aantal zaken schriftelijk bevestigd te worden. Denk hierbij aan de gegevens van de werknemer, het aantal werkuren, een taakomschrijving en het salaris. Een arbeidsrecht advocaat kan u stap voor stap begeleiden bij het aannemen van u eerste medewerkers en opstellen van arbeidsovereenkomsten en -voorwaarden.

Bij het starten van een onderneming komt best wat kijken. Onze advocaten zijn vraagbaak voor elke ondernemer. Of u nu starter bent of stappen neemt om uw onderneming verder te laten groeien. Wij zijn uw sparringpartner. Bekijk de mogelijkheden voor juridische ondersteuning voor u en uw onderneming.

5 dingen waar u aan moet denken bij het oprichten van een start-up

Bel: 0172-503 250