15 november 2021

Hoe start ik een business in Azië en China?

Azië is het grootste continent en heeft een groeiende markt. Dit maakt de markt interessant voor Nederlandse ondernemers. In Azië en China gelden andere regels en wetten om een bedrijf te starten en runnen. In dit blog leggen we aan de hand van 5 stappen uit waar u rekening mee moet houden.

Stap 1 – doe marktonderzoek en kies uw Azië-strategie

Een onderneming starten in een nieuw land begint met een gedegen marktonderzoek en solide ondernemersplan en, indien nodig, exportplan. Onderzoek hoe de markt ervoor staat, hoe uw doelgroep eruit ziet en wie uw concurrenten zijn. Zorg daarnaast dat u de zakelijke cultuur en gewoontes leert kennen. Doe niet alleen onderzoek, maar reis af naar de regio’s waar u zaken gaat doen. Verken de afzetmarkt, bezoek bedrijfslocaties (van concurrenten) en ervaar de lokale zakelijke gebruiken.

Stap 2 – kies een rechtsvorm

U kunt niet overal ter wereld dezelfde rechtsvormen als in Nederland aanhouden. China kent specifieke ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in China kan investeren, zoals de Coorperative Joint Venture (CJV) en Wholy Foreign Owned Enterprise. Onderzoek welke rechtsvormen er zijn en bij uw bedrijf passen. Laat u adviseren door een expert op het gebied van rechtsvormen in Azië en China.

Stap 3 – bekijk de fiscale gevolgen

Als u een onderneming in het buitenland start, betekent dit dat u moet voldoen aan de wetten en regels van dat land en het Nederlandse recht. Denk hierbij aan de regels voor belasting, faillissement en strafrecht. Het is belangrijk om u hier goed in te verdiepen, evenals de fiscale gevolgen van de door u gekozen rechtsvorm. Achterhaal daarnaast of Nederland een belastingverdrag heeft met het land en voorkom dat u meer dan 1 keer belasting moet betalen. Kijk tot slot naar de belastingvoordelen die het land aan ondernemers biedt. Zo heeft China speciale economische zones in bijvoorbeeld de provincies Shanghai, Fujian, Guangdong en Tianjin met belastingvoordelen die enkel in deze gebieden gelden.

Stap 4 – registreer uw bedrijf bij de lokale autoriteiten

Uiteraard moet u uw onderneming registreren bij de lokale autoriteiten. Bijna alle Aziatische landen hebben een register voor ondernemingen. Dit wordt meestal bijgehouden door een handelsrechtbank of een agentschap van een ministerie. Het verschilt per land hoe lang het duurt om uw bedrijf in te schrijven en hoeveel u hiervoor moet betalen. Afhankelijk van de sector waarin u actief bent, kunnen buitenlandse autoriteiten naar uw Nederlandse en/of Europese vergunningen en licenties vragen.

Stap 5 – regel vergunningen en visa

De volgende stap is het aanvragen van vergunningen en visa. Voor de vestiging van een bedrijf of het uitvoeren van werkzaamheden heeft u vaak een vestigingsvergunning nodig. Denk daarnaast ook aan een bouwvergunning voor uw bedrijfspand. De doorlooptijd kan per land of regio verschillen.

Ga goed voorbereid aan de slag als u ondernemingsactiviteiten gaat opstarten in Azië. Ontdek meer over zakendoen in en met Azië op onze site.

Bel La Gro