18 maart 2021

Frustratie van verhaalsmogelijkheden van de bank levert privéaansprakelijkheid van bestuurders op

Wouter Vlasveld heeft voor HERO (Herstructurering & Recovery Online), een online uitgave van M.A.D.Lex, een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de privéaansprakelijkheid van de bestuurders van een ontbonden vennootschap becommentarieerd.

De indirect bestuurders van de ontbonden vennootschap hebben volgens het hof jegens een pandhouder onrechtmatig gehandeld door de verhaalsrechten van de pandhouder te frustreren bij de afwikkeling van (de onderneming van) de vennootschap. Door verpande goederen te verkopen en de opbrengst ervan aan te wenden om alle schuldeisers behalve de bank (gedeeltelijk) te betalen, is de bank met lege handen achtergebleven. De indirect bestuurders zijn aansprakelijk voor de gehele schuld die de vennootschap bij de bank had nu het hof aanneemt dat de bank (ook in een eventueel faillissement) haar volledige vordering op de verpande goederen had kunnen verhalen. In de noot wordt onder meer de vraag aan de orde gesteld of de WHOA in deze casus soelaas had kunnen bieden om tot een akkoord met álle schuldeisers te komen.

Lees hier het artikel (inlog)

Contact

Zelf advies nodig? Neem contact op met Wouter Vlasveld of een van onze andere specialisten van de sectie Insolventie, financiering en zekerheden. Zij staan u graag te woord.

Bel Wouter Vlasveld