27 juni 2019

Pas op bij bepaalde tijd!

De Wet doorstroming huurmarkt 2015 betekende een revolutie binnen de mogelijkheden om woonruimte tijdelijk te verhuren. Waar tot deze wet het uitgangspunt was dat een huurovereenkomst woonruimte in beginsel voor onbepaalde tijd gold, is het thans mogelijk zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar en onzelfstandige woonruimte (kamers) voor maximaal vijf jaar te verhuren.

De Wet doorstroming huurmarkt 2015 bracht de broodnodige flexibiliteit met zich en vele (particuliere) verhuurders zagen hun kans schoon om hun tweede woning tijdelijk te verhuren. Tijdelijke verhuring is booming.

Voordeel voor (ver)huurders

De Wet doorstroming huurmarkt 2015 richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op het bevorderen van de doorstroming van huurders op de woningmarkt. Voordeel voor de verhuurder is de garantie dat de huurovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt aan het einde van de afgesproken maximale duur van de huurperiode. Voordeel voor de huurder is dat hij niet gebonden kan zijn aan een minimale huurperiode en de huurder daarom de huurovereenkomst tussentijds kan opzeggen.

Vast = fout

Helaas kom ik in de praktijk regelmatig huurovereenkomsten tegen die niet helemaal volgens de spelregels van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 zijn opgesteld en dat is een risico. In het bijzonder verdient aandacht dat het niet mogelijk is om – zoals voorheen heel gebruikelijk was – een vaste periode van 12 maanden af te spreken en dat pas daarna de huurovereenkomst door de huurder kan worden opgezegd. Een dergelijke afspraak is in strijd met de Wet doorstroming huurmarkt 2015 en wordt in een rechtspraak onverbiddelijk gesanctioneerd: tussen partijen is sprake van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Dus pas op: bepaalde tijd in bepaalde tijd maakt onbepaalde tijd!

Contact

Advies nodig over huurrecht? Neem contact opnemen met mr. Linda Dijkstra – Devillers via 070-3156086 of [email protected], of een van onze andere specialisten.

Auteur
Mr. L.W.B. (Linda) Dijkstra - Devillers

Advocaat

Bel linda Dijkstra