10 december 2020

Werknemers op reis tijdens corona: van een koude kermis thuis

Ook op de werkvloer kunnen de reisadviezen van de overheid tot interessante vragen leiden. Arbeidsrecht advocaat Annemiek Varkevisser bespreekt er twee.

1. Uw werknemer reist af naar een land met een oranje/rood reisadvies

Als een werknemer ondanks het negatieve reisadvies van de overheid besluit op vakantie te gaan naar het buitenland is de consequentie dat hij bij thuiskomst verplicht 10 dagen in quarantaine moet. De vraag is of de werknemer tijdens de quarantaine wel recht heeft op loon. Zo lang de werknemer tijdens quarantaine thuis kan werken, is het antwoord simpel: de werknemer werkt en heeft dan dus recht op loon.

Als de werknemer buschauffeur, verpleger, postbezorger of een ander beroep heeft dat hij niet thuis kan doen, ligt dat anders. De werknemer gaat dan op vakantie, terwijl hij weet dat hij daarna 10 dagen niet kan werken door de verplichte quarantaine. Wat mij betreft heeft de werknemer dan geen recht op loon. Hij is dan immers zelf verantwoordelijk voor het feit dat hij niet kan werken. Tot nu toe is dit vraagstuk in de rechtspraak nog niet aan de orde gekomen, dus we zullen moeten zien of de rechterlijke macht het met mij eens is.

2. Uw werknemer wil zijn goedgekeurde vakantiedagen intrekken

Stel uw werknemer had tijdens de kerstvakantie gepland om een week te gaan skiën. Na de dringende overheidsadviezen besluit hij deze vakantie toch te annuleren. De vakantiedagen had hij al aangevraagd en waren ook door u goedgekeurd. Kan hij deze vakantiedagen nog intrekken? Nee, het uitgangspunt is dat vastgestelde vakantiedagen niet kunnen worden ingetrokken door de werknemer zonder uw medewerking.

Bent u dan verplicht die medewerking te verlenen? Het antwoord op die vraag moet worden beantwoord aan de hand van het goed werkgeverschap. Als u geen redelijk belang heeft bij het weigeren van uw medewerking, zult u die als goed werkgever moeten verlenen. Het kan natuurlijk zijn dat u wel een belang heeft bij de handhaving van de vakantiedagen, bijvoorbeeld als het werkrooster voor de maand december al is opgesteld en daarin rekening is gehouden met de vakantie van werknemer. Dan zal de werknemer zijn vakantiedagen gewoon moeten opnemen.

Denk vooruit

Het is verstandig om duidelijk te communiceren aan uw werknemers dat u van hen verwacht dat zij de reisadviezen van de overheid opvolgen. Zo voorkomt u dat uw werknemers na hun vakantie van een koude kermis thuiskomen, in verplichte quarantaine moeten én geen recht hebben op loon.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met mr. Annemiek Varkevisser, of een van onze andere specialisten van de sectie Arbeidsrecht. Zij staan u graag te woord.

Auteur
Mr. A.W.A. (Annemiek) Varkevisser

Advocaat

06 juni 2024

Werknemer werkt niet mee aan de re-integratie

In deze 50e aflevering van de podcast bespreken we kort de arbeidsrechtelijke punten uit het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering. De uitspraak van de week gaat over een zieke werknemer die volgens de werkgever onvoldoende meewerkt aan de re-integratie. Wordt het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst toegewezen? Luister de aflevering voor het antwoord en onze tips.
Bel Annemiek Varkevisser