Bestuursrecht
La Gro heeft traditioneel een grote overheidspraktijk. We zijn trots op te mogen treden voor meer dan twintig decentrale overheden, vooral gemeenten. Een team van tien advocaten houdt zich exclusief met bestuursrecht bezig. Binnen dit team zijn specialisten aanwezig op alle voor overheden relevante onderwerpen, in het bijzonder omgevingsrecht, ondermijning, toezicht en handhaving, grensvlak privaat- en publiekrecht, (schaarse) vergunningen, subsidies, de Wet open overheid, Gemeenterecht, overheidssamenwerkingen en overheidsaansprakelijkheid.
Het team beschikt niet alleen over relevante inhoudelijke kennis, maar ook over diepgaande kennis en ervaring over de manier waarop de overheid opereert en over gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen.
Ook ondernemingen komen de overheid tegen als regelgever, toezichthouder, vergunningverlener of contractspartij. In al deze verhoudingen is gedegen advies met kennis van zaken over de overheid en het bestuursrecht onmisbaar. Ons team staat niet alleen overheden, maar ook een groot aantal ondernemingen en andere organisaties bij.
De dynamiek van procedures waarbij de overheid betrokken is, wordt bepaald door strakke en vaak fatale deadlines, complexe procedureregels en de betrokkenheid van een groot aantal partijen en belangen, zoals concurrenten, omwonenden, belangenorganisaties en soms zelfs andere overheden. Ook de inzet kan hoog zijn: vergunningen die cruciaal zijn voor de doorgang van een project, mogelijke bedrijfssluiting, invallen, boetes, ‘naming en shaming’ door publicatie van besluiten of schade die door overheidshandelen wordt geleden. Het team van bestuursrechtadvocaten bij La Gro is gewend om in dit speelveld op te treden.
Wij zijn toegewijd aan het opbouwen van langdurige, duurzame relaties met onze cliënten, en werken vaak in multidisciplinaire teams om onze expertise uit te breiden met specialisten uit andere relevante gebieden zoals Vastgoed, Data & Privacy en Arbeidsrecht.
Advocaat
Hiervoor kunt u bij ons terecht
Bij de ontwikkeling van ruimtelijke projecten of trajecten rondom omgevingsplannen, omgevingsvergunningen, grondexploitatie, grondtransacties en onteigeningen is vaak sprake van een ingewikkeld samenspel tussen private en publieke partijen.
Wij beschikken over een multidisciplinair team dat het brede terrein van het omgevingsrecht en andere gerelateerde gebieden beheerst, zoals volkshuisvestingsrecht en woonruimteverdelingsvraagstukken. Onze specialisten delen graag hun kennis en treden op als sparringpartner.
Als een burger of onderneming de regels niet naleeft, moet het bevoegd gezag in veel gevallen handhavend optreden. De regels en bevoegdheden kunnen verspreid staan in diverse wet- en regelgeving. Dat kan een handhavingsprocedure complex maken.
Onze advocaten helpen u de regelgeving ten aanzien van handhaving te begrijpen en correct toe te passen en adviseren u over het opleggen van een last onder dwangsom of bestuursdwang en het overgaan tot invordering.
Mag de burgemeester een gebiedsverbod instellen? Kan een voetbalwedstrijd of ander evenement dat is aangemerkt als veiligheidsrisico verboden worden? Dergelijke overwegingen raken de openbare orde en veiligheid van een stad of regio, liggen maatschappelijk vaak gevoelig en
kunnen juridisch complex zijn
Onze advocaten hebben veel ervaring met en uitgebreide kennis van de regels en bevoegdheden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Wij adviseren overheden over de meest geschikte strategie en bieden ondersteuning bij juridische procedures.
Een andere uitdaging voor overheden is gelegen in de aanpak van ondermijning. Voor veel gemeenten is deze aanpak de laatste jaren een van de speerpunten. Onze specialisten adviseren over toepassing van artikel 13b Opiumwet, de Wet bevorderingen integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob), het opleggen van gebiedsverboden en het opstellen van noodbevelen en noodverordeningen. Bij de aanpak van ondermijning is het verzamelen en delen van informatie van groot belang. Hierover adviseren onze privacyspecialisten.
Sinds de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) wordt de rechtspositie van ambtenaren steeds meer gelijkgetrokken met werknemers in de private sector. Desondanks is specifieke wet- en regelgeving van toepassing op beslissingen van overheidsinstellingen, zoals het aanstellingsbesluit, ontslagbesluit, herplaatsingsbesluit, salarisbesluit en disciplinaire maatregelen.
Onze advocaten verlenen al tientallen jaren juridische bijstand aan gemeenten en andere overheden. Wij weten als geen ander wat er speelt binnen overheidsorganen en kunnen u gericht adviseren over de rechtspositie van ambtenaren.
Het team bestuursrecht staat een groot aantal ondernemingen en overheden bij in zaken rond (schaarse) vergunningen, zoals ligplaatsvergunningen, marktplaatsvergunningen, omgevingsvergunningen voor activiteiten in een beperkingengebied (voorheen Wbr-vergunning) en speelautomatenhalvergunningen. Wij verzorgen voor gemeenten relevante beleidsstukken en regelgeving, en begeleiden marktpartijen in aanvraagtrajecten. Ook procederen we veel over dit onderwerp.