Mededinging & EU
Het team mededinging & staatssteun bestaat uit ervaren advocaten en biedt diepgaande expertise rondom alle aspecten van het mededingings- en staatssteunrecht. Wij staan overheden, branche-organisaties en ondernemingen bij in Europeesrechtelijke vraagstukken. Dit varieert van juridische advisering bij onduidelijkheden bij toepassing van het recht tot aan bijstand bij een inval en/of handhaving door een toezichthouder (ACM, Europese Commissie, OLAF, Europees Openbaar Ministerie).
Wij hebben ervaring met vaak complexe vraagstukken rondom fusietoezicht, misbruik van machtspositie en staatssteunregels en adviseren u over de best te volgen strategie. Waar nodig staan wij u bij voor zowel nationale rechters, als het Hof van Justitie van de EU. Wij ondersteunen u in contacten en/of procedures met betrokken toezichthouders.
Binnen het team Europees recht beschikken wij over relevante expertise op onder meer het mededingingsrecht, staatssteunrecht, de wet markt en overheid, het aanbestedingsrecht en het Didam-arrest. Door te werken in multidisciplinaire teams, kunnen wij cliënten integraal adviseren en bijstaan.
Advocaat
Hiervoor kunt u bij ons terecht
Wij adviseren ondernemingen over de inrichting van distributiekanalen binnen een internationale / Europese setting. Gedacht kan worden aan onder meer distributieovereenkomsten, franchiseovereenkomsten, agentuurovereenkomst. Wij toetsen samenwerkingsafspraken tussen concurrenten, licentie-overeenkomsten, toeleveringsovereenkomsten, onderzoeks- en ontwikkelingsovereenkomsten, productieovereenkomsten en meer.
Wij leggen graag aan u uit welke afspraken u wel en niet mag maken. Wij brengen in kaart of de afspraken in uw overeenkomst in overeenstemming zijn met het mededingingsrecht en denken graag mee over de toepassing van uitzonderingsgronden.
Naast het toetsen van overeenkomsten, adviseren wij ondernemingen en brancheverenigingen omtrent compliance met het mededingingsrecht. Wij adviseren omtrent (concurrentiegevoelige) informatie-uitwisseling tussen ondernemingen en/of binnen een branchevereniging, besluiten van een branchevereniging en/of onderling afgestemde feitelijke gedragingen tussen ondernemingen om gedrag te coördineren. Ook staan wij u graag bij het opstellen van compliance-regelingen en/of het geven van cursussen en voorlichting aan uw organisatie en medewerkers om ongeoorloofde afspraken te voorkomen.
Fusies, overnames en joint ventures boven een bepaalde omvang moeten ter goedkeuring aan een mededingingsautoriteit voorgelegd worden. Of goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt, de Europese Commissie of de NZa nodig is, is afhankelijk van de omzet en/of de sector van de bij de fusie of overname betrokken ondernemingen. Wij brengen in kaart of sprake is van een meldingsplichtige concentratie en ondersteunen u bij het doorlopen van de meldingsprocedure. Tegenwoordig vindt onder de Foreign Subsidy Regulation en onder de Wet Vifo toetsing plaats van investeringen in bepaalde sectoren. Ook daarin kunnen wij u adviseren en begeleiden. Ten slotte staan wij ook voor u klaar als u bezwaar wilt maken tegen de fusie of overname van concurrenten.
Overtreding van de mededingingsregels kan leiden tot hoge boetes, reputatieschade, bestuurdersaansprakelijkheid en schadevergoedingsprocedures. Wij staan voor u klaar als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of andere (Europese) toezichthouders een onderzoek starten naar uw onderneming. Wij brengen de risico’s in kaart en adviseren over de te nemen stappen. Ook begeleiden wij u als u een klacht wilt indienen bij de ACM of Europese Commissie over een concurrent die zijn machtspositie misbruikt en/of over (verboden) kartelafspraken.
Staatssteun kan leiden tot oneerlijke concurrentie doordat de overheid een onderneming bevoordeelt, bijvoorbeeld in de vorm van subsidie, garantie, optie, grondtransactie, geldlening en belastingen. Om die reden is staatsteun in beginsel verboden, tenzij sprake is van een uitzondering. Een overeenkomst in strijd met de staatssteunregels leidt in beginsel tot nietigheid van de afspraken. Dat kan ertoe leiden dat jaren na het sluiten van een overeenkomst, ongedaanmakingsverplichtingen ontstaan met schade voor alle betrokken partijen. De Europese Commissie controleert in de eerste plaats de uitvoering van staatssteun, maar ook bij de civiele rechter wordt geprocedeerd over (de gevolgen van) onrechtmatige staatssteun.
Wij helpen nationale en internationale ondernemingen, overheden en instellingen met praktische adviezen over de staatssteunregels. Zo brengen wij voor u in kaart of sprake is van staatssteun, hoe deze binnen de geldende kaders en uitzonderingen kan worden vorm gegeven om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen en of u een voorgenomen steunmaatregel moet melden bij de Europese Commissie. Ook staan wij belanghebbenden bij die worden geschaad door mogelijk ongeoorloofde staatssteun aan concurrenten en/of andere ondernemingen.
Het doel van de wet Markt en Overheid is om oneerlijke concurrentie door de overheid te voorkomen als zij economische activiteiten uitvoert. De wet omschrijft een aantal gedragsregels waaraan de overheid moet voldoen als zij met ondernemers concurreert. Deze regels gelden voor de Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, zelfstandige bestuursorganen en samenwerkingsverbanden tussen overheden. Wij helpen overheden met het correct toepassen van deze gedragsregels, advisering over toepassing van uitzonderingen in het algemene belang en staan ondernemers bij als zij vermoeden dat sprake is van oneerlijke concurrentie door de overheid.
Wij adviseren ook over alle overige aspecten van het Europese recht. Gedacht kan worden aan de toepassing en uitleg van verdragen, verordeningen, richtlijnen, mededelingen. Voorbeelden hiervan zijn de toepassing van de dienstenrichtlijn, (Russische) sanctiewetgeving en toepassing op ondernemers, financieel reglement van de Europese Commissie en agentschappen, vrij verkeerbepalingen (werknemers, kapitaal, vestiging, goederen). Wij hebben ervaring met Europese subsidieregels en ruime ervaring met betrokken instanties als de Europese Commissie, OLAF, agentschappen (REA, HaDEA).